Ligging
Albanie is een langgerekt land dat wordt omgeven door Montenegro en Kosovo in het noorden, Macedonie is het oosten en Griekenland in het zuiden. In het Westen grenst Albanie aan de Adriatische en Ionische Zee. De Albanese kustlijn is meer dan 300 km lang. Aan de kust vindt men laagland, maar ruim tweederde van het landschap is heuvel- en bergachtig met veel bossen, moerassen en weilanden. Het hoogste punt van het land is de berg Korab, deze berg vormt de grens tussen Albanie en Macedonie in het Oosten. Er zijn diverse meren, de belangrijkste zijn;Lake Shkodra, Lake Ohrid en Lake Prespa. Deze meren liggen deels buiten Albanie.
Bevolking
De bevolking van Albanie bestaat voor 97 procent uit Albanezen. Het overige deel bestaat uit Grieken, Macedoniers, Montenegrijnen, Bulgaren, Serviers, Turken, Vlachen, Ameniers en zigeuners. De etnische Albanezen kunnen onderverdeeld worden in twee groepen. Elke groep heeft een eigen Albanees dialect. Meer dan drie miljoen Albanezen wonen in het buitenland, het grootste deel in Kosovo, Macedonie en Montenegro.
Religie
Naar schatting is zeventig van de bevolking islamitisch (soenieten) en dertig procent christelijk. Van de christenen is ongeveer twee derde Albanees-orthodox en een derde katholiek. Slechts een gering percentage van de Albanezen praktiseert zijn religie. De statistieken van het aantal mensen die geen geloof aanhangen verschillen nogal. Schattingen lopen uiteen van nul procent tot 74 procent. Deze grote statistische verschillen zijn ook zichtbaar bij het aantal moslims. De Albanese overheid heeft zelf geen recente religieuze statistieken. De Ghegen zijn overwegend Islamieten, de Tosken daarentegen meestal Grieks-orthodox. Katholieken vindt men vooral onder de Ghegen. In 1967 werd Albanie officieel tot atheestische staat uitgeroepen, en tot 1990 waren alle moskeeen en kerken gesloten. Ze werden gesloopt of ingericht voor andere doeleinden.
Eten & drinken in Albanie
De Albanese keuken is divers en combineert typische Balkanspecialiteiten met Mediterranese gerechten en invloeden. Gezien de geografische locatie kent de Albanese keuken zowel Aziatische als Europese en Turkse invloeden. Overal langs de kust wordt heerlijke verse vis geserveerd. Fergese Tiranase is een erg populair traditioneel gerecht gemaakt van gehakt, eieren, tomaten en geitenkaas. Baklava (bladerdeeg met noten en honing), Tzatziki (komkommer, yoghurt en knoflookmengsel) en gevulde Aubergines of Paprikaes met kaas of rijst zijn typische Balkanspecialiteiten die regelmatig op de kaart voorkomen. De stad Berati staat bekend om zijn vijgenjam, daarnaast worden vijgen veel gedroogd of in cakes verwerkt. Een typische, traditionele Albanese drank is Raki; sterke drank gemaakt van druiven. Bovendien is de lokaal geproduceerde "Skanderbeg" cognac internationaal zeer bekend. In het zuidelijke deel van Albanie liggen diverse wijngaarden.
Natuur
Albanie heeft een gevarieerde planten- en dierenwereld. Hier vindt men soorten die op andere plaatsen in de Balkan niet meer voorkomen.
Klimaat
Het klimaat van Albanie heeft een onvoorspelbaar karakter. Dit komt door de grote geografische en topografische verschillen in het land. Aan de kust heerst een Middellands Zeeklimaat. Dit houdt in dat het in de zomer erg warm wordt en de winters zacht zijn. Het oosten van Albanie is bergachtig. Daar heerst een landklimaat met strenge en sneeuwrijke winters. De warmste plaats van Albanie is Saranda. Alleen in de maanden januari en februari is er winter voor enkele weken. De meeste neerslag val in het najaar en in de winter.
Flora en Fauna
Door de grote landschappelijke verschillen in Albanie, is het land gezegend met een rijke en gevarieerde flora. Aan de kust heeft de vegetatie een mediterraan karakter. De soorten bomen verschillen ook weer per klimaatsoort in het land. Zo vindt men in de bergen voornamelijk naaldbomen, in het binnenland eiken-, beuken- en kastanjebomen en in het warme zuidwesten onder andere laurier, vijgenbomen, eucalyptus en de mastiekboom. In Albanie leven veel roofdieren in het wild, zoals wolven, vossen, jakhalzen, lynxen en de bruine beer. Het land telt 350 soorten vogels, inclusief trekvogels en roofvogels. Stranden De lange kustlijn van Albanie strekt zich uit tussen de Montegrijnse grens in het noorden en de Griekse grens in het zuiden. Vele badplaatsen sieren de kustlijn van Albanie, voornamelijk aan de Ionische Kust. Deze strook wordt voor een groot deel "Albanese Riviera" genoemd. Nationale parken in Albanie Albanie heeft veertien nationale parken. Enkele parken zijn erg populair onder toeristen.
Taal
Het Albanees is een mengtaal met een groot aantal leenwoorden. Het behoort tot de Indo-Europese taalgroep. Er bestaan twee belangrijke dialecten: het Ghegisch en Toskisch. Er is ook een overgangsdialect tussen beide ontstaan. Sinds 1945 is het Toskisch de officiele taal in Albanie. Dit dialect is sterk beenvloed door het Grieks. Het Ghegische dialect heeft veel Slavische invloeden. Ook Turkse invloeden zijn terug te vinden in beide dialecten.
Tijdverschil
Geen tijdverschil.
Reisdocumenten & visa
U dient te beschikken over een paspoort of identiteitskaart dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij aankomst in Albanie. Kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. U hebt geen visum nodig.